Drømte en ny sang

Jeg drømte akkurat en ny sang.

Det var mange forskjellige drømmer denne natten, blant annet om sykling høyt oppe i fjellet vinterstid, om en lab på NTNU med to nesten identiske halvdeler i to ulike etasjer, og om handling av klær. Men det som forårsaket avspillingen av sangen var drømmen om at noen en sto nær var i fare, at en løp for å hente hjelp, og at de klarte seg.

Sangen er en bossa-rytme, og som alltid når jeg drømmer musikk, er det som skjer en rekombinering av tidligere musikalske inntrykk jeg har fått gjennom livet, filtrert gjennom mitt maskineri. Jeg kjenner igjen flere kilder til sangen, og det kan til og med hende at den er et rent plagiat av noe jeg har hørt, men som jeg ikke kjenner igjen akkurat i skrivende stund. Med det sagt:

| : (en-to-tre) E F | | G E F D E C | D H C (pause) H | | (overhengende H) : |

Am7                       Dm7                Dm7                        Em7

| : bossa H H H C | C (pause) C C | C C C D | D (pause) C H : |

Am7                       Dm7                Dm7                        Em7

En uhyre enkel og litt trist sak. Det spiller ingen rolle for meg at den er en rekombinering av ting som er laget før. Det at den ble filtrert gjennom hodet mitt i en prosess har en selvstendig verdi. En vakker dag kunne det kanskje bli på den måten med all musikk, at hvem som helst kunne publisere en rekombinering på nettet uten andre pretensjoner enn at “dette var det som skjedde i hodet mitt”, dvs. uten krav på påstanden om at “dette er tilstrekkelig originalt/skiller seg tilstrekkelig fra det som har blitt registrert før, så jeg gjør krav på opphavsrett.”

Reise i Europa. Avbrekk med tid til å tenke.

Jeg har hatt et avbrekk som har gitt meg mye tid til å tenke.

Fra august 2014 til januar 2015 reiste jeg i Europa i til sammen fem måneder:

reiseEuropa

Reisen endte på sørvestspissen av Portugal i Cabo de São Vicente.

Dette var en reise jeg hadde hatt lyst til å gjøre i mange år. Jeg hadde siden 2009, mot slutten av PPU-studietiden i Trondheim, bevisst unngått å legge meg opp mange eiendeler. Dette for å gjøre terskelen lavere for å ta steget og legge ut på en lengre reise når muligheten bød seg. Etter at jeg var ferdig med å jobbe på Bardufoss, kvittet jeg meg med alle eiendelene jeg hadde der oppe og satte meg på bussen sørover.

Etter en periodes forberedelser med bl.a. anskaffelse av reiseforsikring, satte jeg meg på Kiel-ferga tidlig i august 2014. Reiseruten kan ses på illustrasjonen over. De heltrukne linjene representerer strekninger tilbakelagt med tog, buss, taxi eller til fots. De stiplede linjene er båt- og flyreiser.

Høydepunktet på reisen var fotturen Rota Vicentina langs sørvestkysten av Portugal i desember 2014. Jeg gikk innlandsruten fra Santiago do Cacém til Porto Covo ved kysten, og videre langs den såkalte Fisherman’s Trail hele veien ned til Cabo de São Vicente, en total strekning på over 200 km.

Det å gå i timevis for seg selv uten å møte på folk, med shorts og ulltrøye og sola stekende høyt på himmelen i desember, på sandete stier langs kanten av høye klipper med Atlanterhavet dundrende inn på den høyre side og det rødlige kystlandskapet på den venstre, gjorde underverker for tankene.

Jeg drømte et app-verktøy i natt for skriving av små noveller

Jeg drømte et app-verktøy i natt for skriving av små noveller. Drømmen gikk slik:

Drømmen startet med at en av mine venner, som jeg vet har anlegg for det, hadde laget en video som var så bra at et selskap ville bruke den i en av sine kampanjer. Han fikk i oppdrag av selskapet å skrive et par små noveller basert på videoen. Jeg leste en av disse novellene i drømmen og husker at min venn skrev som notat i teksten: “Jeg ser bort fra sjanger.”

Jeg ble så inspirert av min venns suksess at jeg bestemte meg for å gjøre det samme selv. I drømmen hadde jeg et app-verktøy til å hjelpe meg. Dette verktøyet var slik:

Man fikk en startskjerm med et antall små tegnede portretter, dandert omtrent som app-skjermen i iPhone eller Android, som representerte en mulig hovedperson i historien. Jeg visste omtrent hvordan hovedpersonen min så ut og valgte et portrett som lignet. Da jeg trykket på portrettet, utvidet skjermen seg, og jeg kom direkte inn i handlingen. I drømmen var jeg der selv og så hva som skjedde, men i virkeligheten kan man f.eks. komme til en diktafonskjerm der man leser inn idèen sin mens appen omgjør det til skrevet tekst fortløpende (speech-to-text).

En slik app kan være hendig hvis man sitter et sted og plutselig får inspirasjonen over seg. Da tar man fram mobilen og leser inn idèfragmentene sine.

Novellen min starter dramatisk med at det singler i glass fra en knust monter med gullsmykker. I monteren ligger det et bakgrunnsbilde for smykkene med motiv fra norsk natur. To jenter løfter opp bildet mellom glassbitene og betrakter det. “Dette blir fint på veggen!” sier de. De tar så med seg bildet og lar smykkene være.

Denne posten blir ikke komplett hvis jeg ikke tar med at jeg også drømte en sang mens handlingen skjedde. Det var altså fire ting som spilte sammen i drømmen – min venns suksess, app-verktøyet, handlingen i novellen, og sangen. For referanse til senere så jeg ikke glemmer det, skriver jeg opp strukturen i sangen her.

Sangen gikk i H-dur og var dominert av tonen fiss. Den var minimalistisk og hadde to deler.

Del A: Gikk i 12/8-takt med rytmisk markering av firedelene. En kvinnestemme gjentar følgende strofe i det dype leiet: Firedel, så åttendel, så firedel og åttendel igjen, med tonene H – ned til fiss – opp til ciss – ned til A – og så opp til H igjen. Strofen gjentas fire ganger over akkorden H-dur og så nye fire ganger over akkorden G-dur, vi en kort A-dur og til H-dur igjen.

Del B: Samme takt. Starter på G-dur. En åttendels opptakt på den samme lave H’en. Denne gang opp til fiss: H-fiss-E-fiss-E-fiss-E-fiss-E-fiss der lengdene er 8-4-8-4-8-4-8-4-8-1. En annen kvinne stemmer i og ligger med punkterte firedeler med et kort pust mellom, på tonen H i oktaven over, hver gang den andre gjør en fiss-E. Strofen gjentas tre ganger på akkordene G-dur, E-moll, og G-dur før man slår en kort fiss-dur, har pause i sangen, en opptakt på to åttendeler fiss-E før man går over til en lang holdt fiss med tostemt H over akkorden H-dur på Del A igjen.

Jeg våknet klokken fem om morgenen til lyden av bekken utenfor huset og svakt fuglekvitter.

 

 

 

Ny jobb

Etter en lengre pause fra bloggingen har jeg fått ny inspirasjon til å skrive blogginnlegg. Siden sist har det skjedd et par ting, først og fremst at jeg har fått ny lærerjobb og har flyttet til Nord-Norge, nærmere bestemt Målselv kommune i indre Troms. I den forbindelse vil jeg sende en takk til min tidligere arbeidsgiver for de gode mulighetene jeg fikk til utvikling mens jeg jobbet som lærer der. Raufoss videregående skole var en utmerket og trygg plass for meg å starte lærergjerningen på i 2009, og jeg ønsker dem lykke til videre. Videre vil jeg si at jeg er meget godt fornøyd med den nye plassen jeg har havnet på. Siden august 2012 har mitt nye arbeidssted vært Bardufoss Høgtun videregående skole der jeg har mange interessante prosjekter å fordype meg i som lærer. Landsdelen er forfriskende for meg som kommer sørfra. På èn dag på jobben kan jeg høre alt fra bodøværing, vesteråling, harstadværing, bardudøl, senjaværing og en finnmarksdialekt, i tillegg til sikkert flere andre dialekter som jeg ennå ikke har identifisert. Og fra kontorpulten har jeg flott utsikt til fjelltoppen Istind.

Jeg har fått flere spennende idèer etter at jeg har kommet hit. En av dem omhandler 5S og Lean, datasystemet Hypernet, og trenden gamifisering. Jeg håper å forklare mer om denne idèen i en bloggpost en av de nærmeste dagene.