Annonsering av “Prosjekt 140 ferdigheter”

Jeg annonserer herved prosjektet “140 ferdigheter” som skal vare til den 13.04.2014.

Fra et tidligere prosjekt har jeg en rimelig komplett ferdighetsliste for matematikk 1T samt ca. 50% komplette ferdighetslister for matematikk R2 og fysikk 2.

Ferdighetslistene ser slik ut (eksempelliste fra matematikk 1T).

I matematikk R2 har jeg fra før ferdighetslister for trigonometriske funksjoner og vektorregning. Jeg mangler å lage lister for rekker og følger, samt integrasjon og diffligninger.

I fysikk 2 har jeg fra før ferdighetslister for mekanisk fysikk og spesiell relativitetsteori. Jeg mangler å lage lister for generell relativitetsteori, elektromagnetisme og kvantefysikk.

Oppdateringsplan:

Det blir to oppdateringer – èn midtveis (06.04.2014) og èn ved prosjektets slutt (13.04.2014). Jeg kommer til å bruke burn down-diagram for å visualisere framdriften.

chart_1 (1)

Foreløpig vises kun en blå graf som er stipulert framdrift hvis jeg arbeider helt jevnt. Etter hvert vil også en rød graf vises. Denne vil vise min faktiske framdrift. Ligger den røde grafen over den blå, er jeg etter skjema. Ligger den under den blå, er jeg før skjema.

Spennende nye dingser: Samsung Chromebook 2, og vifteløs Bay Trail NUC-boks

I går ble det lagt ut nyheter om den kommende Samsung Chromebook 2 på tech-nyhetsstedene Liliputing og Engadget. Her er mine kommentarer til denne dingsen.

Denne Chromebook’en er etter min mening meget interessant sammenlignet med tidligere Chromebooks på grunn av to ting: 13-tommers 1920×1080 skjerm kombinert med vifteløshet. Dessverre ser skjermen ut til å være TN og ikke IPS ifølge Computerworld, men det er kanskje nødvendig for å holde prisen nede.

Prosessoren er en blanding av fire raske Cortex A15-kjerner og fire støttende Cortex A7-kjerner. Jeg er usikker på hvor godt disse åtte kjernene lar seg utnytte, men blir gjerne positivt overrasket! Sammen med 16 GB SSD og 4GB RAM tror jeg at dette skal være akkurat bra nok til elevproduktivitet, og maskinen er altså vifteløs.

Prisen for 13-tommeren oppgis til 400 dollar. Det er kanskje noe stivt til Chromebook å være, men jeg synes likevel at det er en OK pris for en vifteløs ultraportabel 13-tommer med 1920×1080 oppløsning med tanke på hva disse kostet for noen år siden.

Hvis jeg skulle rullet ut Chromebooks i en norsk skole i dag, ville denne 13-tommeren fra Samsung vært med på min liste over kandidater grunnet oppløsningen og vifteløsheten. Konkurransen består slik jeg ser det først og fremst av andre Chromebooks av samme størrelse med klart raskere Intel Haswell-prosesssorer og vifte. Disse kommer meg bekjent kun med svakere oppløsning (1366×768). Det som kunne få meg til å velge en slik framfor Samsung’en var hvis en av dem hadde et bedre skjermpanel (IPS) kombinert med lavere pris.

Det blir spennende å se om det også kommer noen Bay Trail-Chromebooks denne våren. Mitt håp er at disse også kan være vifteløse, men jeg frykter at Bay Trail er akkurat så strømkrevende at produsentene kanskje vil la dem komme med vifte. Tiden vil vise.

Den andre dingsen jeg er begeistret for i disse dager er en vifteløs Bay Trail NUC-boks fra Tranquil PC som kanskje kan være på vei ifølge Fanlesstech. Jeg gjetter på at denne boksen vil være litt raskere enn Exynos 5-prosessoren til Samsung Chromebook 2, betydelig tregere enn Haswell, men likevel rask nok for elevproduktivitet. Denne vifteløse boksen tror jeg kan bli billig for segmenttypen. Der man vanligvis må ut med kanskje så mye som 6000 kroner for et komplett vifteløst system, tror jeg at denne kan bli flere tusenlapper billigere.

Boksen fra Tranquil PC ser ut til å ha plass til NUC-hovedkortet i den en halvdelen og det som ser ut til være en fullstørrelses harddisk i den andre halvdelen. Her ville jeg ha plassert en fullstørrelses SSD med mest mulig GB per krone. Man vil da kunne oppnå rommelig lokal lagringsplass til en akseptabel pris, i motsetning til Chromebook’en som kun har 16 GB lagring for selve OS’et mens resten skal lagres i Google Drive i skyen.

Det jeg liker med en slik Bay Trail-boks er at den kan stå på døgnet rundt i årevis mens den kun bruker strøm tilsvarende et par sparepærer, med null vedlikeholdsbehov da systemet er totalt lukket uten åpninger, og med det jeg antar vil være minimal feilrate grunnet null bevegelige deler. Ingen vifter som kan gå i stykker, intet støv som kan slippe inn.

Det var alt jeg hadde å melde om fra dingsfronten for denne gang..